10. Fernando Alonso

%d0%bc%d0%bc%d0%be129Fernando Alonso Díaz is een Spaanse Formule 1-coureur met twee WK-overwinningen op zijn naam. Hij startte zijn carrière in de karting en zette in 1999 de stap naar Formule 1. In 2005 werd Alonso de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de sport. Later braken zowel Lewis Hamilton als Sebastian Vettel dit record. Hij verliet in 2014 Ferrari en keerde terug naar McLaren, waarbij hij momenteel nog steeds actief is.

9. Niki Lauda

Niki Lauda, volledig Andreas NikolausLauda, is een voormalige coureur die werd geboren in Wenen. Lauda was een belangrijke racer in de jaren zeventig en tachtig en won in deze periode drie wereldtitels. Hij reed onder andere voor McLaren, Ferrari en Brabham. Lauda is nog steeds actief in de Formule 1-wereld, momenteel als niet-uitvoerende voorzitter van het Mercedez-Benz team.

8. Sir StirlingMoss

%d0%bc%d0%bc%d0%be130De Britse Sir StirlingMoss was actief in de motorsport tussen 1948 en 1962. Na een succesvolle carrière in de Formule 500, de voorloper van Formule 3, maakte hij aan het einde van de jaren veertig de overstap naar Formule 1. Hoewel Moss nooit een wereldkampioenschap op zijn naam kon schrijven, wordt de voormalige coureur gezien als een grote man uit de Formule 1-geschiedenis. Hij eindigde immers viermaal op rij als tweede op een wereldkampioenschap. Sir StirlingMoss reed zowel voor Mercedez-Benz als Vanwall en had een voorliefde voor Britse wagens op het circuit.

7. Jackie Stewart

John Young Stewart, een Formule 1-racer uit de jaren zestig en zeventig, was beter bekend onder de naam Jackie Stewart of de bijnaam The FlyingScot. Deze laatste had hij te danken aan zijn Schotse afkomst. Hij werd tijdens zijn carrière als Formule 1-coureur driemaal wereldkampioen. Jackie Stewart ontsnapte in 1966 nipt aan een catastrofale dood na een zware crash op het circuit van Francorchamps. Na een succesvol parcours als coureur, ging The Flying Scott aan de slag als verslaggever van Formule 1-wedstrijden.

6. Jim Clark

%d0%bc%d0%bc%d0%be131James Clark jr., ofwel Jim Clark, had een korte maar indrukwekkende Formule 1-loopbaan. Clark was actief op het circuit tussen 1960 en 1968. Hij won naast talloze Grand Prix titels ook twee wereldkampioenschappen. Zijn carrière als coureur kwam bruusk ten einde na een dodelijk ongeval op het Duitse circuit van Hockenheim.

5. Sebastian Vettel

De Duitse Sebastian Vettel staat sinds zijn debuut in 2007 aan de top van de Formule 1-wereld. Hij won in zijn carrière vier WK-titels op rij en werd de jongste wereldkampioen allertijden in 2010. In 2015 ruilde Vettel zijn plaats bij het team van Red Bull Racing in voor een stek bij Ferrari.

4. Alain Prost

%d0%bc%d0%bc%d0%be132De race-carrière van de Franse Alain Prost duurde van 1980 tot 1993. Prost boekte tijdens deze periode 51 Grand Prix overwinningen en behaalde vier WK-titels. Hij was actief bij de teams van McLaren, Renault, Ferrari en eindigde zijn loopbaan bij Williams. De rivaliteit tussen Prost en Ayrton Senna, zijn teamgenoot bij McLaren, zorgde voor heel wat sensatie aan het einde van de jaren tachtig. Beide coureurs staken volgens de pers met kop en schouders boven de andere racers uit.

3. Ayrton Senna

Ayrton Senna da Silva was een populaire en succesvolle Braziliaanse circuitracer. In 1984 begon hij aan zijn Formule 1-carrière, die tien jaar zou duren. Senna reed zijn eerste jaar bij Toleman Hart en voegde zich nadien bij de teams van Lotus, McLaren en Williams. Tussen 1984 en 1994 stond de Braziliaan 161 keer aan de start van een race en won hij 41 wedstrijden. Senna mocht bovendien drie WK-titels op zijn naam schrijven. In 1994 kwam hij om het leven tijdens de Grand Prix van San Marino. Zijn dood bracht heel wat reactie teweeg in de Formule 1-wereld en zorgde voor de invoering van nieuwe veiligheidsmaatregelen.

2. Michael Schumacher

%d0%bc%d0%bc%d0%be133De Duitse Michael Schumacher kende een succesvolle en langdurige carrière in de autosport. Hij was actief als Formule 1-coureur tussen 1991 en 2012 en werd zevenmaal wereldkampioen. Schumacher reed tijdens zijn loopbaan voor de teams van Jordan, Benetton en Ferrari. In 2010 maakte hij een comeback en voegde zich bij het team van Mercedes. Drie jaar later liep de Duitser een ernstig hersenletsel op bij een ongeval op de skipiste.

1. Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio prijkt op de eerste plaats in onze top 10. Vier Britse onderzoekers deden research naar de beste Formule 1-coureur aller tijden en publiceerde het resultaat The Journal of Quantitative Analysis in Sports. Volgens hen is er geen twijfel mogelijk en moet de Argentijnse Fangio bestempeld worden als de grootste racer in de geschiedenis van de Formule 1. Fangio won immers 46% van de wedstrijden waaraan hij deelnam. Daarnaast behaalde hij vijf WK-overwinningen waarvan vier op een rij. De Argentijn reed onder andere voor Maserati, Mercedes-Benz en Ferrari. Zijn carrière startte in de jaren veertig en eindigde in 1958.